Last updated on July 5, 2017
Johdanto
Media on riippuvainen mainostuloista. On jatkuva kiistelyn aihe, miten paljon toimittajien tulisi kirjoittaa juttuja, jotka saavat klikkejä ja näyttöjä suhteessa juttuihin, joiden yhteiskunnallinen merkitys on korkea. Nämä kaksi kun eivät aina kulje käsi kädessä.
Sosiaalisen median ja hakukoneiden merkitys toimittajan työssä
Käytännössä toimittajat joutuvat työnsä puolesta huomioimaan juttujen kiinnostavuuden sosiaalisessa mediassa. Tämä on tärkeää vaikka haluaisi kirjoittaa vain yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista, koska huomion saaminen kilpailevan sisällön keskellä on ainut tapa saada viestinsä läpi. Sosiaalisen median osalta on siis huomioitava sellaisia seikkoja kuin 1) vetävän otsikon muotoilu, 2) vetävän esikatselukuvan valinta, ja 3) object graph -metatietojen muokkaaminen (vaikuttavat siihen miltä linkki näyttää sosiaalisessa mediassa).
Sosiaalisen median lisäksi toimittajan on huomioitava hakukoneoptimointi, sillä somen ohella hakukoneet ovat tyypillisesti merkittävä liikenteen lähde. Mitä paremmin artikkelit on optimoitu, sitä todennäköisemmin ne sijoittuvat tärkeillä avainsanoilla korkealle Googlen tuloksissa.
Mitä toimittajan on tiedettävä hakukoneoptimoinnista?
Juttuja kirjoittaessaan toimittajan on huomioitava seuraavat seikat hakukoneiden kannalta:
- Avainsanat – kaikessa pitää lähteä siitä, että tunnistetaan oikeat avainsanat, joilla artikkelin halutaan löytyvän. Tässä kannattaa hyödyntää avainsanatutkimuksen työkaluja, kuten Googlen avainsanatyökalua (Keyword Planner).
- Pääotsikko ja väliotsikot – valittujen avainsanojen tulee näkyä jutun otsikossa ja väliotsikoissa. Väliotsikot (h2) ovat tärkeitä, sillä ne luovat hakukoneelle ymmärrettävissä olevan rakenteen, sekä tukevat käyttäjien luontaista, skannaukseen pohjautuvaa verkkolukemista.
- Linkit – jutussa tulee olla linkkejä muihin lähteisiin oikeanlaisilla ankkuriteksteillä merkittynä. Ei “lisää tietoa lisäravinteista saat klikkaamalla tänne“, vaan “esimerkiksi Helsingin Sanomat on kirjoittanut useita juttuja lisäravinteista“.
- Teksti – kappaleiden tulee olla lyhyitä, sisältää selkeästi luettavissa olevaa kieltä ja optimoitavia avainsanoja sopiva määrä. Sopivan määrän mitta on se, että avainsanoja on luonnolliselta tuntuva määrä – liikaa toistoa ei saa olla, koska Google voi tulkita sen manipulointiyritykseksi.
Ennen kaikkea kirjoitetun artikkelin tulee olla sekä käyttäjälle miellyttävä lukea, että hakukoneelle helposti ymmärrettävä. Nämä kaksi seikkaa yhdistämällä hakukoneoptimoinnin perusteet ovat kunnossa.